Ceritera ku..

Thursday, October 28, 2010

Saturday, October 23, 2010

Sunday, October 17, 2010

Mata oh Mata, Kenapa Engkau Liar?

Babak 1

Sop: Kau tahu tak, Zetty tu dulu free hair.. Tiba-tiba je datang kesedaran nak pakai tudung.

Meon: Ye ke??!! macam tak percaya je..

Sop: Ha ah.. ok gak la.. dalam majalah sekolah ada lagi gambar dia.. kau nak tengok?

Babak 2

Pada suatu hari Sop dan Meon sedang berjalan-jalan di kotaraya London. Tiba-tiba mereka terlihat kelibat seorang wanita bertudung labuh ala-ala filem Ketika Cinta Bertasbih (KCB).

Sop: Eh, ada gadis mcam dalam KCB la...

Meon: Mana? Mana? Mana?

Sop: Tuuu...tengah jalan ramai2 depan Madame Tusod..

Meon: Ooooooo..... macam kenal, yang pakai tudung kaler merah jambu tu ke?

Babak 3

Sop dan Meon menyambung kembara cuti musim bunga mereka di bandaraya Dublin. Cuaca semakin panas.

Sop: Astaghfirullahal azim, singkatnya skirt minah saleh tu...tak solehah langsung...! !

Meon: Eh ye ke? Yang mana satu? Yang skirt oren tu ke?

Sop: Tak, yang kaler biru , blouse biru muda tu..

Meon: Ha ah la..betul lah cakap kau...

Ada apa dengan mata?

Untuk jadi hebat, kita perlu menutup dan menundukkan pandangan. Ini bukanlah bermaksud semuanya kena pejamkan mata 24 jam (penat juga tu), atau membina dinding dan tembok batu sepanjang masa atau semasa kuliah-kuliah agama sahaja, tetapi menjaga dan memelihara kedua mata kita daripada MENJADI LIAR.

Apabila datangnya peluang terbentang di hadapan kita, samada semasa sedang berseorangan, atau sedang berdua bersama rakan karib, atau bersama masyarakat umum, kita mestilah bertindak SEGERA dan PINTAR untuk tidak mengamati kecantikan wanita yang terbentang dan segeralah mengalihkan pandangan daripadanya sambil bersyukur dan beristighfar.

''Alhamdulillah, Allah jaga mata dan hati aku. Ya Allah, ampunlah dosa aku, moga Allah beri yang lebih baik''

Allah berfirman :

"Sesungguhnya orang-orang yang takut kepada Tuhannya Yang tidak nampak oleh mereka, mereka akan memperoleh ampunan dan pahala yang besar." - [Surah Al-Mulk :12]

Kalau dahulu dia tidak bertudung, atau kurang menutup aurat, perlukah kita menatap gambar-gambar 'lama' itu lagi? Fear Allah brothers... malulah sebab mereka itu sudah diberikan hidayahnya. Kita bila lagi?

Kalau ternampak kelibat wanita yang berjilbab dan menutup aurat samada di majlis ilmu atau di jalanan, malulah dan pandanglah tempat lain. Itu bukan HAQ mu.. Allah boleh ganti dengan yang lebih baik.

Kalau diberikan peluang melihat aurat wanita, takut dan malulah, kerana itu akan merendahkan darjat matamu dan merosakkan amal, sekaligus hati menjadi lali dan tidak tenteram.

Saturday, October 16, 2010

Selamat Hari Jadi Bazilah!!!!

hari ni ulang tahun hari jadi Bazilah yang ke-7 tahun..
kita orang sambut dengan family je kecil-kecilan...
ada jugak ambik gambar siki-sikit..hehe..













kawan kakak yang datang...kak avy, kak efa,kak eta n sulaiman..


pak cik awang pun ada..=)


tak da apa-apa yang nak dicerita...
Selamat Hari Jadi Bazilah..
Jangan Degil-degil...jangan Nakal-nakal..=)

Friday, October 15, 2010

Ramah Tamah AildilFitri 2010 smk st.Teresa

hari ini ada ramah tamah aidilfitri kat sekolah..
walaupun syawal dah meninggalkan kita 7 hari yang lepas..
sekolah kite orang baru sambut hari ini sebab calon spm dan pmr masing-masing sibuk dengan exam...
kesian pulak dengan pelajar F.4..dia orang tak dapat join lama-lama sebab dia orang ada exam penggal 2 hari ini..kesian deh..hehe..
kat bawah ni ada sedikit gambar masa ramah-tamah...ngeh3..

nang garang..(makanan dah habis kali,hehe)

ooppsss..

makan duduk..macam ni haaa..hehe...

eh..dah habis...huuu...


ustazah: "saya tengah makan diambik gambar"
saya: "senyum jk ustazah"=)

haa..baru pose mena...haha...

lepas ramah tamah..ada ceramah berkaitan dengan jantung oleh
Profesor Dr. Sim...
agak famous jugak orang nye..

gaji beliau dalam sebulan sebanyak m$26,500..
kaya tuu..=)

Rancangan Realiti Panduan Cikgu Magdallene

seperti yang diketahui..
kumpulan bahasa berirama tahun ini dimenangi oleh oleh pelajar
sekolah smk st.teresa kuching(sekolah saya,hehe)..
tidak dilupakan kepada tenaga pengajar yang sanggup tidak tidur malam mengerah idea untuk diberi kepada kumpulan2 bicara berirama dari tahun 2008-2010...

dan hari ini, saya terbaca satu artikel dalam akhbar metro, 15/10/2010...
Cikgu Magdallene...
cikgu yang banyak menolong saya dalam macam-macam pertandingan..
pertandingan bicara berirama, forum remaja dan lain-lain...
walaupun saiz tubuh yang kecil tapi idea yang dicurahkan bagai air terjun yang mengalir deras..
ce wah..hehe..
dua hari yang lalu, cikgu Mag ada berbual dengan saya.. Dia cakap yang dia ditemubual oleh seorang wartawan yang gigi depannya berdouble..=)
wartawan tu tanya macam mana cikgu Mag mendidik kumpulan bahasa berirama sehingga mendapat kemenangan yang berterusan..dan cikgu Mag cakap dia mengambil contoh dalam rancangan realiti seperti AF,Mentor,Sehati Berdansa dan sebagainya..Cikgu Mag mendengar kritikan-kritikan pedas dari juri-juri dalam rancangan tersebut..(tu lah serba sedikit)..*tup* *tup*...ceritanya keluar dalam akhbar..hehe...

kesimpulannya..
terima kasih cikgu...
tere lah cikgu..
haha..
=)

Wednesday, October 13, 2010

Wahh..Saya dapat ANUGERAH!!!=)

TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA

CIK NUR ZALIKHA BINTI YUSUP

kerana telah menganugerahkan saya
'ANUGERAH PENILIT TERBAIK ABAD 21'

p/s: penilit (stalker)
ngeh..ngeh..ngeh...
terima kasih sekali lagi..
terharu dan tak dapat nipiskan radioaktif di muka..haha..
sampai syntax error dan math error..hehe..

berikut merupakan anugerah yang telah saya menang...=)


Tuesday, October 12, 2010

Bicara Berirama!!

JUARA

3

TAHUN berturut-turut untuk tahun 2008,2009, dan 2010…

WOW…

Dahsyat la korang..(termasuk aku,cewah,hahaha)….

TAHNIAH!!!!!

Happy gilerrrrr….

Piala Pusingan menjadi milik Warga St.Teresa, Kuching untuk selama-lamanya..

Ngeh..ngeh..ngeh….

Tak sia-sia usaha selama ini…

bak kata cikgu Magdallene :

KEJAYAAN BUKANLAH PERKARA YANG MUDAH DAN MURAH..NAK CAPAI SENANG, NAK MAINTAINKAN PERLU PERAH KERINGAT...

GOOD JOB SEMUA!!!

(>,<)


Kumpulan Bicara Berirama 2010


Kumpulan Bicara Berirama 2009


Kumpulan Bicara Berirama 2008




Saturday, October 9, 2010

EditeD..hiii..=)

kenangan tinggal kenangan..
ce wah..
hahaha...

tak Lama lagi...(insyaAllah) =)





Differences Between Friends and Best Friends

FRIENDS: Will comfort you when he rejects you.

BEST FRIENDS: Will go up and ask him, “It’s because you’re gay, isn’t it?”

FRIENDS: Will be there for you when he breaks up with you.

BEST FRIENDS: Will call him up and whisper, “you will die in Seven days…” (Note, if you don’t understand this, watch The Ring. Then watch The Ring 2. Then watch Ringu.)

FRIENDS: Help you up when you fall.

BEST FRIENDS: Keeps on walking saying, “Walk much, dumb ass?”

FRIENDS: Help you find your prince.

BEST FRIENDS: Kidnap him and brings him to you.

FRIENDS: Will ask you if you’re okay when you’re crying.

BEST FRIENDS: Will laugh at you and say, “Ha Ha, Loser!”

FRIENDS: Will offer you a soda.

BEST FRIENDS: Will dump theirs on you.

FRIENDS: Will sit at the side of the pool with you at that time of the month.

BEST FRIENDS: Will throw you a tampon and push you in.

FRIENDS: Gives you their umbrella in the rain.

BEST FRIENDS: Takes yours and says, “Run, fucker, run!”

FRIENDS: Will help you move.

BEST FRIENDS: Will help you move the bodies.

FRIENDS: Will bail you out of jail.

BEST FRIENDS: Would be in the room next to you saying, “That was awesome! Let’s do it again!”

or

FRIENDS: Would bail you out of jail again

BEST FRIENDS: Would be sitting next to you saying “DAMN!” we messed up!

FRIENDS: Never ask for anything to eat or drink.

BEST FRIENDS: Help themselves and are the reason why you have no food.

FRIENDS: Call your parents by Mr. and Mrs. and Grandpa, by Grandpa.

BEST FRIENDS: Call your parents DAD and MOM and Grandpa, GRAMPS!

FRIENDS: Have never seen you cry.

BEST FRIENDS: Wont tell everyone else you cried…just laugh about it with you in private when your not down anymore.

FRIENDS: Asks you to write down your number.

BEST FRIENDS: Have you on speed dial.

FRIENDS: Borrows your stuff for a few days then gives it back.

BEST FRIENDS: Loses your stuff and tells you, “My bad…here’s a tissue.”

FRIENDS: Only know a few things about you.

BEST FRIENDS: Could write a very embarrassing biography on your life story…

FRIENDS: Will leave you behind if that is what the crowd is doing.

BEST FRIENDS: Will kick the whole crowd’s ass that left you

FRIENDS: Would knock on your front door.

BEST FRIENDS: Walk right in and say “I’M HOME.”

FRIENDS: You have to tell them not to tell anyone.

BEST FRIENDS: Already know not to tell.

FRIENDS: Are only through high school/college. (aka: drinking buddies)

BEST FRIENDS: Are for life.

FRIENDS: Will be there to take your drink away from you when they think you’ve had enough.

BEST FRIENDS: Will look at you stumbling all over the place & say “Girl drink the rest of that ! You know we don’t waste!

Sunday, October 3, 2010

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...