Ceritera ku..

Wednesday, March 30, 2011

berapa jumlah nama-nama Allah??..

salam..
hari ini saya dapat serba sedikit ilmu..
jadi, kira nak share la ngan kengkawan..*cecite2*..hii..
tapi kalau yang dah tahu tuu..jangan la pulak cakap..
"ek'eleh..kuno nye budak nih..orang dah lama tahu laaaa"..(ngeh3)..
sorry la der..saye masih cetek ilmu k..dah nama budak..hahaha..
saya baru dapat tahu yang Allah mempunyai 3000 nama..
waaaaaa...
yang saya tahu selama nih, cuma 99 nama je..
siap nyanyi lagi..yang asmaul husna tuu..hihihi...
tapi..
kita sebagai hamba Allah..kebanyakkan memang tahu 99 nama je..
yang lain siapa yang tahu ekk??...haaa...
*cecite-cecite*..hehe..
1000 nama Allah yang lain hanya malaikat yang tahu..
yang lagi 1000 hanya Rasul-rasul yang tahu..
setiap 300 nama-nama Allah terdapat dalam kitab Injil,Taurat dan Zabur..
dan 99 nama-nama Allah ada dalam Al-Quran...
aik..1000+1000+(300x3)+99=??..
2999 je..
mana 1 lagi ye???...
haaaa...
satu lagi nama-Nya, Allah masih RAHSIAKAN..
huuu...Subhanallah...
dan kenapa Ar-Rahman dan Ar-Rahim digunakan kat ayat 
Bismillahirrahmanirrahim..
sebab Ar-Rahman dan Ar-Rahim mempunyai 
sesuatu kekuatan,urm3.. segala ke la..(saya tak ingat,hehehe)...
maaf la ekk..itu sahaja..
salam...
p/s: geng!!..sijil lisan penting untuk apa-apa berkaitan dengan IPTA tak??..hehe..saya punya nama bapa salah la..hiii...pandai melencong pergi nama abah liyana pulak..hehehe...

Sunday, March 27, 2011

I'm Back!!!!...Tata Kuching!!

*muka gue agak merah disitu..dush*(-,-)

salam..yeah...
syafiqa dah balik bintulu arrr..
jadi PENDIAM balik...hehehe...
5 hari berada dikuching was AWESOME...
hari-hari jumpa geng, ada jumpa kakak, jalan2, gila2, "buangkan" lemak(sikit jer), tambah balik lemak,
banyak lagi la..
waa...
terima kasih kat semua geng yang menceriakan hari-hari saya nih...
sesiapa yang tak tahu apa aktiviti yang saya buat dengan geng..
singgah la ke laman blog dia orang..
*Cik Ikha, Cik Fida*(jangan marah ya cik berdua)
sebab saya tak banyak sangat gambar yang agak "fokus"..hihihi..
entry kali ni malas sikit nak cerita banyak..heheh..
agak keberatan sedikit..haha..pa ka..
insyaAllah..
nanti jumpa lagi..
salam!!!...

Wednesday, March 23, 2011

Syukria....=)


salam..yeah..
malam ni saya berkesempatan meminjam laptop wak syerah untuk update perkembangan terbaru memandangkan kawan-kawan asyik pesan jangan lama sangat biarkan blog berhabuk..ngeh3..*update paling cepat nih,hehe*
sekarang depa dah mai kuching untuk 5 hari setengah..hehehe...
untuk pengembaraan hari pertama saya mai kuching..
jemput la mai singgah blog nih.. "ting"..hihi..
Alhamdulillah saya diberi peluang hadir untuk mengambil keputusan SPM 2010 pada hari ini..hii..
keputusannya...triiiiing...
syukur dan redha..keputusan menunjukkan setakat mana usaha saya selama ini...
yang penting..tak de gagal k...jangan risau..hehe..
*maaf tak de gambar kat dewan sekolah, gementar katekan,hiii*
lepas tuh.. Cik Ikha bawak jalan-jalan...LAGI!!!..sampai rasa lupa motif keluar rumah hari nih..hahaha...
boleh tahan siot..yang penting..
sudah pasti aku adalah orang yang pertama yang perlu DIPASTIKAN untuk berjalan..
Dah GEMUK katekan..hahah...mampuih den..haha..*bulak jak*
  
muka straight A..hii..tahniah!!

lepas tuh..rilek-rilek lu kat rumah Cik Ikha...
waaa...lama tak main basikal..
hari ni dapat main la..syok!!..
syok lagi kalau pakai tracksuit..tak la susah nak gerak..hehehe...
k..jumpa lagi di hari dan waktu yang berbeza..haha...
p/s : ada lagi gambar..tapi mungkin agak private dan untuk menghormati semua pihak..heheh..dan tahniah kepada semua..masih jauh lagi perjalanan…

Sunday, March 20, 2011

Wala Wuuuuuu!!!!

salam...yeah..
hari ini seperti biasa pagi-pagi pergi sidai baju..
sidai punye sidai punye sidai..
eee..ape tuu..hitam-hitam...
saye pun masuk la rumah ambik spec..rabun katekan..haha..
dah tengok..WO!!!!..
tengah beromen laaaaaa....wow...hahahaha..
sape tuu..hahahah....
saye pun terus lari masuk bilik cepat-cepat sambar camera saya..
thx nikon..haha..
ini lah hasil nya.ngeh3...

What!!..
hahahahahahaha...
tersangat jelas tu siooottttttt!!!!!!...
hahaha...
orang tangkap gambar pun tak terbang-terbang jugak..
memang nak masuk website blue kott...hehe..
gurau aje..
k..tu je..hiii...

Thursday, March 17, 2011

Mari Uji Kepantasan Jari-Jemari anda..hii..

salam..yeah..
masa saya tengah buat blogwalking..
ada satu blog nih yang post kan satu link nih..
mari uji kepantasan jari-jemari anda menaip..
berapa patah perkataan yang korang dapat taip dalam masa 1 minit..
kalau dah cuba..share la dengan saya berapa korang dapat ekk..
hehehehe...

Wednesday, March 16, 2011

Suke Nak Ngorat Penakut..

salam..
tepat jam 0230..
saya tengah khusyuk-khusyuk layan you-tube..
lepas tuh bazilah datang minta ajar subjek jawi..
tiba-tiba..
Bazilah : ee!!..Angah!!..Tengok tuu...
Angah : tengok ape??..
Bazilah : tuuuuuuuuu....

wo!!!!!...
besar nye...
besar tapak tangan aku nih..
aduhh..
hahahah...
memandangkan saya ni dengan adik-adik jenis penakut dengan serangga tahap GABAN..
dah meremang bulu tangan dah tengok labah-labah nih..
nak suruh gerak pergi tempat lain ..takut nanti dia pergi kat katil..
silap-silap tak tidur kang kite orang sume..haha..
saye yang tengah layan internet pun dah tergendala daa..dah tak de mood..
mata asyik je tengok "penggoda" tuh..
mulut pun dah asyik nguap..
last-last..
Bazilah tidur dengan abah kat bilik sebelah..
saye dengan abir baring cam biasa tapi mata tetap kat "penggoda" tuh..
dah "hensem" sangat katekan..hahaha...
kat tangan saye siap pegang lampu suluh lagi..
manela tau dia gerak kannnnnn...dapat tengok dia pergi mana.. hahahaha...
tengok punye tengok punye tengok...
akhir nye terlelap jugak mataku...
esok pagi tersedar.."penggoda" tuh dah hilang...
ayoyoyoyoyo..
kat mane dia pergi pun ntah..
mintak-mintak memang dah keluar la dari rumah nih..hiii...

P/s: mungkin korang dah selalu tengok yang lebih besar..tapi saye yang level penakut ni memang gelabah la terus arrr… jumpa lipas lagikan dah kelam kabut satu rumah..ngeh3..


Tuesday, March 15, 2011

Fuhh..Hyper..hehe..

Salam..
Untuk pengetahuan semua, tajuk di atas tiada kene mengena dengan entry di bawah..saja-saja je letak..tak tau nak bagi tajuk apa..ngeh3..
Hari ni mama masuk wad sebab gula dalam *badan or darah* (tak sure,hehe) tinggi…
Awal-awal pagi lagi hantar mama pergi hospital..
Dan setiap dua minggu sekali mama mesti pergi hospital masuk wad untuk pemeriksaan yang sama..
Tapi memandangkan ada alternatif yang lain..
dengan membeli mesin cek darah sendiri..
mama tak payah masuk wad banyak-banyak kali, Cuma perlu hantar report je..
abah pun terus beli mesin nya kat farmasi..
 insyaAllah kalau doctor dah bagi pengesahan..
dan kalau gula dalam badan@darah mama dah stabil.. mama boleh balik esok daa..hii…doakan ye..

p/s: lagipun hospital kat sini jauh laaaaaa…hampir 15-20 minit gitu..huihh…

Sunday, March 13, 2011

H.P.P.N 2011

Salam..
yeah..semalam pergi jalan-jalan kat
Lapangan Terbang Lama sempena 
"Hari Peladang, Penternak dan Nelayan 2011 Peringkat Kebangsaan"..
best..banyak kite orang borong kerepek, cempedak goreng, keropok lekor..ngeh3..
Buah Koko
Biji Kelapa Sawit
rilek dulu..mama dah tak tahan..hiii..
Comel!!
Emu
tengah buat aksi SPLIT secara berkumpulan..
BEST!!!..
saya ada rakamkan video nya..tapi atas masalah teknikal..
video tidak dapat ditontonkan..hehe..maaf..

ayam kacukan..BESAR!!
Kerbau ni BESAAAAAARRRRRR...
dia tengah duduk ni sama tinggi dengan Bazilah..
cuba bayangkan kalau dia bangun...huuu...
Rusa yang Bising!!
Lembu bau..haha..mama terus lari pergi tempat lain..
burung unta yang suka diambil gambar..*cak*
Kambing kacukan
Bazilah : Angah!!..kambing tu senyum laaaaa...
Saya : Mana ada kambing tak pernah senyum..memang murah dengan
senyuman pun..(-,-)
kerepek ni sedaaaaap..cukup segala perasa..hehe..
Pertandingan Main Batu Seremban guna biji getah
Taman Refleksologi
ok..
D END..
Hehe..

p/s: Gambar tidak mengikut susunan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...