Ceritera ku..

Friday, April 29, 2011

Mari semua!!

salam..yeah..
hari ni mama suruh aku cari nama-nama islam yang baik dari segi sebutan, makna dan semuanya lah..hehe..
dari tadi aku dok mencari nama-nama yang sesuai..
tapi satu pun tak melekat dalam minda..
jadi, aku mohon jasa baik kawan-kawan..hehe..
siapa-siapa yang suka sangat mencari nama untuk bayi dan yang kepala memang kreatif tu..
bolehkan kalau Syafiqa mintak idea sikit-sikit..hehehehehe....
dan yang pasti kalau nama lelaki..
sebutan lebih kurang mesti ada bunyi dekat-dekat dengan nama
IQBAL FARHAN..
dan yang bagi nama perempuan..hendaklah WAJIB letak nama dihadapan,
SYAFIQA ______ atau SYAFIQA AIN _________
hehehe...
*kalau tak,ada yang merajuk nanti,hehe*
sesiapa yang rasa-rasa bermurah hati nak bagi idea boleh tekan 
perkataan "serius" dibawah entri ini dan komen..hehe..
kalau segan, boleh mesej kat saya terus..hehehe...
019*******..hii...
lagipun yang baca blog saya nih memang 90% dari geng saya je pun..hahaha...
terima kasih...

Thursday, April 28, 2011

Kopiko...

salam..yeah..
hari ni macam biasa, duduk rumah je mengadap komputer, TV, kerusi, meja dan tidak dilupakan makanan..hehehe...
tengah syok melayan cerita kat TV, ternampak bazilah ada beli gula batu KOPIKO sebungkus..
aku makan la satu dan zuppppp...
*macam dapat kuasa mengingat balik kenangan*..hahaha..merepek..

Dulu masa kecik-kecik..gula batu ni belum ada lagi bentuk segi empat macam sekarang nih..masih bentuk bulat lagi..Kalau gula batu bulat ni kena hati-hati kalau nak makan tau..again, hati-hati..hehe..apesal??..
Sebab dulu, asal aku "ngap" je benda alah ni..sudah sepastinya akan tercekik disebabkan struktur gula batu ni yang senang untuk meluncur ke mana sahaja..hehehe...faham kan??..
Yang selalu menjadi penyelamat mesti mama aku.. Ketuk belakang beberapa kali terus tersembur gula batu..hehe.. Alhamdulillah asal tercekik je confirm selamat..haha..kalau tak, mesti tak wujud blog nih..hahah..

p/s: adik aku dahsyat lagi..pernah tertelan biji mutiara..Mutiara tu keluar dari sistem "heheheh"..

Wednesday, April 27, 2011

Dah..Dah..

salam..yeah..
semalam pergi shopping barang sikit-sikit dengan mak, pergi pejabat pos dan sebagainya..
Alhamdulillah..sampai jugak surat PLKN..
kalau tak, tak ade tiket aku nak pergi kem tu nanti..hehe..
jadi pendatang tanpa izin kang..
nak share cerita nih sebenarnya..hahaha...
Masa kite orang pergi supermarket.. Bazilah nak beli makanan yang main timbang.. alaaa..yang main ceduk-ceduk tuu...hehe.. jadi saya ceduk la dan main la dengan penimbang.. sebab tak ada orang kan.. dah abis ceduk..tunggu la pekerja datang nak letak harga.. tunggu punya tunggu..siap lambai tangan lagi kat pekerja kat area lain.. tapi tak ada jugak..
So,pergi la kat kaunter.. tak jugak dilayan coz dia orang cakap timbang dulu.. haiyaa...mau karate saja rasa... Aku pun dengan sabar pergi balik kat penimbang tu sambil menunggu..
tiba-tiba..
ada seorang lelaki tengah tercegat je kat area situ sambil tengok-tengok aku...
mulalah perbualan....
Aku: dah..dah..*sambil tunjuk makanan di atas penimbang*
Dia: ok..ok..dah..dah..*senyum tapi tak jugak nak tolong letak harga*
*dalam hati aku*
"apesal la orang nih tak nak letak harga lagi"..
hurrrmmm...
tiba-tiba..
ada seorang lagi lelaki keluar dari pelusuk mana ntah..
dia terus ambik plastik saya dan letak harga..
sementara aku pergi bayar kat kaunter..
aku toleh balik orang lelaki yang tak nak tolong aku letak harga tadi..
wasehhhhhhhhhhhhh!!!!!!
rupa-rupanya dia pelanggan jugak nak tunggu pekerja ambik "order" dia..
aduh-aduh...
malu siot!!!!..
lepas aku bayar je aku terus blah..
hahahahaha...

Monday, April 25, 2011

Huaaa!!!..Syafiqa patah Gigi!!..*part 2*

salam..yeah..
masih ingat tak aku ada buat entri pasal gigi..*ting*
ada sambungan nya arr secara tidak sengaja..haha...
Pada suatu hari yang indah..angin sepoi-sepoi bahasa..
pokok-pokok berayun nan lembut..wekk..haha..geli..
tengah aku syok-syok depan PC yang entah berapa jam dah..
Bazilah pulak terkial-terkial nak panjat katil bertingkat yang baru ada untuk dia orang..
saya dikecualikan ekk..abis roboh katil tu kang..hahaha..
tiba-tiba....
PANG!!!!!!!....
cun pulak time tuh aku pergi dapur nak ambik cawan...
"angah!!angah!!..tepi lu...ilah nak kumur nih..."..
aik..
apa pasal mau main kumur-kumur nih..
sekali Bazilah buka mulutnya..wulamak..banyak darah oooo...
kiri kanan je..
nak tau apa??..
mesti korang dah dapat teka nih..hahaha...
dua batang giginya patah...hehehe..
bukan 1, tapi 2 siot!!..
dah la stabil..kiri dan kanan patah..haha..
itu semua disebabkan dia terlanggar tiang katil sebab nak cuba panjat katil atas..ngeh3..
padan muka hang..kang dah rongak..
jadi, jumlah gigi Bazilah patah untuk bulan ini sebanyak 3 batang..hahaha..
Alhamdulillah itu gigi susu, kalau gigi kekal kan dah rongak sampai bila-bila..hehe..
k..
d end..

Apesal Syafiqa tu takut kucing haa???..

salam..yeah..
ramai orang sukakan kucing kan??..
ramai orang cakap kucing ni comel-comel kan...
ye la..memang la tak dinafikan sifat kucing-kucing sekalian ada yang comel..hahaha...
dan sepatutnya kucing yang takutkan manusia kan??..
sebab kekadang manusia ni ada segelintir yang bersifat zalim terhadap binatang kan??..
TETAPI...
saya bersifat sebaliknya pulak..urgghhh..noooo...haha..
tapi kucing sekalian tidak pernah la pulak bertindak zalim kepada saya..haha..*pelik*
dan kawan-kawan selalu tanya kat aku..
"pesal kau takut kucing ha?????????????????"..
dan aku selalu jawab cam ni je..
"eee..takut laaaa..."..
kan??..kan??..kan??..
ok..mari aku jelaskan..ahahahahahah..

jap..
apesal aku letak gambar anjing jugak??..
sebab cerita aku ada bersangkut paut jugak dengan anjing..ngeh3..
ok..cerita nya gini..
Kisah #1:
Waktu aku kecik-kecik dulu..sekolah rendah lar..holiday..masa tuh dekat kampung batu pahat,johor.. mak cik aku kat sana minat bela kucing.. dah la bukan seekor..kekadang 3-4 ekor gitu..tempat pun nama dah kampung kan..bukan macam kampung orang-orang sekarang nih..gelar kampung, tapi dah berdinding batu,siap aircond lagi..hehe.. rumah kat kampung aku kat sana pulak masih kampung versi vintage..pagi-pagi tengok embun.. masih dinding kayu,atap zinc, tanah gambut merah..kiranya ada certain tempat yang ada lubang..nak tengok kampung abah aku??..ni dia..

Jadi, nak jadikan cerita..walaupun pintu dan tingkap rumah bertutup, kucing-kucing mak cik aku nih masih jugak dapat curi-curi masuk...Masa tu, kite orang sekeluarga makan malam ramai-ramai..aku ni jenis makan cepat..tak sampai setengah jam pun duduk kat sana, dah licin dah pinggan... aku pun angkat la dengan niat nak pergi dapur basuh pinggan..tapi, kucing-kucing mak cik aku ingat aku nak bagi makan sebab dia orang dah bese tengok yang lain kalau bawak pinggan lepas makan, mesti ada habuannya.. 
Aku pun lari la sana sini bawak pinggan..kat mana aku lari, kat situ jugak kucing nih ikut.. tak boleh jadi nih..TAK SUKA, TAK SUKA.. aku dah tak tau nak buat apa lagi.. jadi aku pergi kat tempat makan tadi terus duduk balik..tunggu yang lain habis makan..hahahha... pendek cite, aku tak suka binatang yang kejar-kejar nih..seram k..makin bertambah tak suka sampai sekarang..hehe..

Kisah #2:
Waktu tu aku darjah enam, aku dijemput untuk majlis hari jadi kawan aku..Andrea Ong..mesti geng aku ada yang kenal kan??..Andrea ajak aku tidur kat rumah dia, sebab majlis nya waktu malam..aku pun tidur rumah dia satu malam..dan keesokan harinya, kite orang pun main la kat luar rumah dengan kengkawan yang lain..main basikal la, kejar-kejar la..jadi, kite orang pun pergi la main kat rumah seorang jiran Andrea nih...Jiran nya dah bagi warning, jangan lari-lari sangat kalau kat depan anjing dia..jadi kite orang pun hati-hati la..
Kite orang pun main la permainan polis dan perompak..waktu tu aku jadi polis..semestinya pergi kejar orang kan??...tengah syok-syok kejar yang lain, bila yang lain elak je, tiba-tiba anjing jiran Andrea ni muncul depan aku..aku pun gelabah la tak tentu pasal..bukan apa, memang lumrah hidup aku mudah nak gelabah, satu lagi, kita kan umat islam, jadi takut la kalau tersentuh kan...
macam ni haaa anjing tu..

Jadi, dengan terkejut masa tu, aku pun lari tak tentu arah..jadi anjing tu ingat aku main ngan dia.. dia pun kejar aku..dengan automatik nya sambil aku berlari aku menangis..hhahahaha.. "tolong!!tolong!!..帮我!!帮我!!"..hahaha... Jiran Andrea nih terus panggil anjing dia..huihh..selamat aku..tapi masa tuh aku tak pasti sama ada dia sempat tak sentuh kaki aku..jadi, Andrea pun suruh balik rumah dia main komputer..haha..
Kesimpulannya..
aku takut dengan "dia orang" nih sebab pernah dikejutkan@dikejar oleh mereka..
aku tak suka dan tak suka dan tak suka..
jadi..janganlah permainkan aku dengan binatang-binatang nih..
aku mohon kat korang...(mintak kesian)..
hahaha..
k..d end..

Wednesday, April 20, 2011

Peristiwa Memalukan..*huihh*

Pelakon : Syafiqa A.A
Soalan : kenapa nak buat entry ni?
Jawapan : entah la..suka-suka..bukti aku clumsy kot..haha..no komen..
LAYANNN...
Peristiwa #1:

Tak berapa ingat pulak bila masa peristiwa ni berlaku..tapi yang pasti kat tmpt nih arr..tengah tunggu siapa ntah..jalan-jalan la dekat MPH bookstore nih.. cun la pulak masa tuh, ada orang buat pameran poster untuk kutip dana..tempatnya memang cun-cun kat tempat masuk MPH tu..masuk je terus boleh nampak..(of course la,haha)..time ni rasanya aku tengah dok mencari orang kot kalau tak salah..
Jalan punya jalan,pusing punya pusing..*kadaboom*..(tak la dahsyat mana bunyi sebenar k,hehe)..aku boleh terlanggar segala poster yang dipamerkan kat situ.. habis tumbang..mak aih!!..punye la malu...dah la untuk mengutip dana poster-poster tuh..aku pulak boleh langgar dengan slumber benda alah tu..aku ape lagi..tersorry-sorry.. tersorry-sorry.. hahaha...orang yang jaga tu tak la marah ke ape ke..aku je yang over tersorry-sorry..hehehe.. sekurang-kurangnya, pandai jugak aku mintak maaf kan..hehe..silap ari bulan,disuruhnya aku beli semua poster,habis pulak baju-baju aku kena kebas kang..haha..over le pulak..sorry..hehe...

Peristiwa #2:

Haaaa..ni aku ingat bila..hehe..peristiwa ni masa aku F4(2009)..4 julai 2009..hehe..hampir setengah hari aku berjaga kat stall makanan..bergoreng macam-macam..sampai segala kasut,tangan berminyak-minyak...ok..dah sampai satu masa nih..aku dengan geng-geng take turn la pulak nak jalan-jalan satu sekolah..ada la jugak pergi kat dewan tengok macam-macam game yang student lain buat..dah sampai nak turun balik bawah..sudah semestinya guna tangga kan..tak kan la ada escalator pulak kan..haha..turun la dengan slumber de' nye..
Tiba-tiba!!..wiiiiii!!!..cun pulak aku yang paling depan masa tuh..dengan "riang gembira" tergelongsor jatuh satu persatu anak tangga..bang bung bang bung je..hahah...Alhamdulillah..tangan sempat cengkam pemegang untuk turun tangga tuh..aduh..malu abis siot!!!!...orang yang kat atas,kat bawah semua tengok..aduh2..dengan penuh macho jalan macam bese, tapi dlm jiwa raga nih..Ya Allah..berdenyut-denyut kesakitan..haha...cek punye cek..tangan lebam je membiru..lari balik ke stall makanan..mintak ais..haha...

Peristiwa #3:

Yang ni pulak..masa Cik Zalikha jemput aku datang kat kebun nanas bapanya..memang besar arr kebun bapanya...masa nih dia dua orang ni punya la senang nak jalan suka ati kat pokok-pokok nanas nih..korang pun tau kan..tajam la jugak daun-daunnya..dan aku memang sedar la diri aku ni berisi kan..hahaha...dia orang nak pulak duduk antara pokok-pokok nih..mula-mula aku memang arr tak nak..susah ape..tercucuk sini, tercucuk sana..dia orang siap boleh gelak kat aku..hahaha..aku tak kisah..tapi segan a.k.a malu la jugak..hahahahaha...last-last, dapat jugak aku duduk..tapi tengok la muka aku tuh..cam tak ikhlas je senyum..hehe


Peristiwa #4:

okeh..ni masih fresh lagi..beberapa minggu yang lepas aku ada cerita kan..hehe..kalau tak ingat klik sini *ting*.. waktu nih aku terjatuh sebab ada lubang..waktu tu kalau tak ramai orang, aku jatuh banyak kali pun aku tak kisah..haha..adik aku siap boleh ketawa lagi..waktu aku jatuh tu..wah..wah..wah..berapa puluh pasang mata ntah dok menjerling kat aku..hahaha..malu siot!!..untuk mengelakkan jelingan-jelingan itu semakin lama menjeling..aku pun angkat dengan perlahan-lahan sambil buat reaksi gaya tak de pa2 sambil gelak lagi tuh..e'eleh..hipokrit sungguh Syafiqa nih..hahaha...

Peristiwa #5:

Haaa..yang ni masa aku dalam pertandingan forum remaja...yang ni pun agak malu..adegan berlaku bukan diluar pertandingan..tetapi semasa pertandingan..tak ke malu tuh..masa tu aku sebagai pengerusi tengah nak buat kesimpulan..dalam kesimpulan tuh, aku ada cakap ayat nih "sediakan payung sebelum hujan"..bayangkan!!..aku boleh siap buat aksi gaya sediakan payung sebelum hujan tu camner..aduh2..dah la juri-juri yang ada masa tuh adalah juri-juri untuk pertandingan Bicara Berirama yang aku ada join jugak..hahaha..kantoi abis tuuuuuuu....hehe..tiba masa penyampaian hadiah..juri siap komen cam ni ahh.. "dalam forum ni,kalau tak ada aksi pun dah elok"..huihh..terasa aku..hahaha...

Peristiwa #6:

Yang ni..bagi aku,malu jugak arr..haha..kisah ny gini..tengah buat pembentangan..dengan senyuman yang terpancar di wajah ku..sama ada ikhlas atau pun tidak..itu tidak pasti..hehe..dah sampai je part aku yang sambung..boleh terbebek cam tu jer..yang lain semua tengok aku tanda isyarat turn aku..huihh..tapi aku rasa tak semua yang menonton tahu aku tengah buat silap masa tuh..hehe..tapi malu jugak arr..terdiam dengan muka yang mintak tolong sangat-sangat..sampai tangan dah peluh-peluh mencurah keringat..hehehe..

Peristiwa #7:

Haaaaa..yang nih..masa pergi JB untuk konvensyen PUM..hahaha...nampak tak, ada kedai alat tulis kat belakang kite orang tu??..mesti la nampak kannn...tapi adegan yang saya nak cerita bukan pada waktu nih k..kisahnya berlaku didalam kedai alat tulis tuh..hehehe...waktu tuh saya, liyana dan syerah je yang masuk dalam kedai tuh..niat cuma satu je..nak jalan-jalan je sebab tak tahu dah nak buat ape..aiiiiiiii...tapi tangan aku ni gatal semacam..pegang sini pegang sana..pegang punya pegang..ada pendinding untuk tahan glu stick pulak tercabut..bergolek-bergolek la ramai-ramai glu stick jatuh atas lantai..aduh-aduh..tersorry-sorry la lagi aku nih..orang keje kat situ dah pandang semacam..haha..dah siap kemas apa sume,terus aku blah..haha...

Peristiwa #8:

Yang ni malu sikit je arrr..hahaha..kelakar pun ada..masa nih nak order makanan dari mak cik yang sporting and kelakar..aku tanya la "@#!#$%$^^&% berapa ekkkkkk??"(maaf,tak ingat apa yang aku nak tanya,haha)..dengan slumber de' je dia jawab "rm4.50 ekkk"..aduhh..geng aku ape lagi..ketawa berdehak la jadinya..hahahah..dalam hati segan jer..hehehe...

Peristiwa #9:

Ok..last but not least..hehehe...tau tak gambar ape tu??..tu laa gambar luka aku akibat jatuh masa telematch gabungan dengan sekolah-sekolah yang lain..sakit memang arr sakit..tapi jatuh tu lagi la aku malu..haha...tak habis-habis dengan jatuh je keje aku kan..hurmm...agak lama jugak la nak baik luka ni..parah sikit tuhh..haha..masa jatuh tuh tengah berebut bola dengan orang..dah la hujan..pakai sandle je lagi tuh..mane tak jatuh..tak pasal-pasal ada tanda "keringat"..hehehe...
ok..
tu je rasanye..heheh..
jadi,pesanan saya disini..jagalah diri anda dan jangan tergopoh-gopoh..haha...

Friday, April 15, 2011

Knock..knock..

salam..yeah!!..
korang masih ingat tak dengan motorsikal merah menyala oh kalbuku..haha..
nak tau tak,nak tau tak..
saya tetap nak bagi tau..
saje-saje jerr..hii...
abah balik kerja waktu petang tadi dan tadaa...
"angah!!..tengok ni!!..(sambil tunjuk kunci motorsikal merah menyala oh kalbuku).."..ngeh3...
saya dengan badan yang agak kureng sihat sambil peluk kotak tisu..
like.."waaaaaaaaaa..."..heheheheh..
motorsikal merah menyala ku dah ada kat bintulu laaaa...hehe...
badan dah ada,tapi kepala pulak tertinggal..haha...
helmet pulak tertinggal kat sana..
tapi..tapi..tapi..
heeheheh..
Alhamdulillah..
kat sini ada satu lagi..tapi agak "walaa" sikit..haha..

ape macam Nurul Hazira Zaini dengan entry yang ada mention pasal HELMET...hahah..
nak try yang satu lagi ni punya tak???..ngeh3...
k..
tu je..
semoga anda semua sihat selalu..hehe...

Wednesday, April 13, 2011

Tercapai hasrat..=)

Salam..
3 bulan yang lalu…
Mama: Angah!!..kalau mama dah sihat tak “mabuk-mabuk” lagi mama bawak angah pergi makan bakso k…
Saya : ha??..haha..ok..InsyaAllah…

Selepas 3 bulan…(hari ini)..
Mama : nak makan apa malam ni Ngah??
Saya : entah la..malas la nak masak..penat..
Mama : eh, makan bakso jom..kau teringin kan??...
Saya : ha??..haha..boleh aje..bagus jugak..tak banyak pinggan Angah kene cuci esok..(haha)..

Masa makan..
Abah : wah..dapat bakso terus senyum 2 jam ek..
Saya : hehehe…
The end..
Ringkas dan padat..hiii…
p/s: rezeki datang berbagai “rupa”..

Tuesday, April 12, 2011

Mari Gegarkan Selangor!!!..

salam..yeah..
kesimpulannya, tak ada apa-apa komen..
pegi ajo laa...
abang dan kakak balik bintulu, aku pulak yang pergi kuching..
cantikkkk la sangat..
mentang-mentang aku selalu pergi taman millenium, kem millenium jugak dia orang letak aku..
so,selangor..
here i come!!..

Saturday, April 9, 2011

Syafiqa cedera parah ke????..

salam..yeah!!
akhirnya!!..
setelah berminggu menunggu peluang untuk bermain kasut roda kat taman Millenium..
akhirnya ada jugak rezeki hari nih..
syok sampai OOUCHHH!!!!..hehe...

masing-masing dengan gaya tersendiri..ahaha..abir nampak ayu li jak..aku hampeh..haha...
nampak macam saya tengah syok kan...
tapiiii...
lama kelamaan makin laju..
tiba-tiba...
BOOOOOMMMMMMM!!!!!!...
tiba-tiba ada lubang kat depan jalan..
Saya terus hilang kawalan dan terbabas..
TERBABAS k..huhu..
dah la  banyak orang..haha..
tapi Syafiqa tak kisah..ngeh3...
dari muka senyum terus tukar ke mood sedih a.k.a tengah kesakitan..haha..
buku lali dah berdenyut-denyut dah rasa..
last-last...
dapat duduk dan menunggu yang lain sampai puas main..ahahahah..
tajuk entry tak se"hot" cerita sebenar..hehe...
k..
tu je arrr...hehe..
salam..

Zoobi Doobi..

salam..
Untuk pengetahuan semua..
saya tengah dalam proses mengumpul kesemua gambar dan video menjadi satu yang "compact" mengikut peristiwa..haha..(bahasa aku agak pelik pulak)..
nak letak dalam DVD..biar nanti kalau apa-apa jadi kat PC..
kira ada backup la gitu..
jadi..sharing kan bagus..saya share la ngan korang semua..hehe..
tak nak lah cakap sharing is caring..
nanti bak kata Liyana..
"share lelaki boleh la??"..hahahaha...gurau-gurau..
k..
tu je..hii..
p/s: kalau nak tengok,tengok..kalau tak nak,tak pe..kalau dah tengok..sorry arr kalau boring..tak terfikir nak buat video ni satu hiburan yang tersangat kelakar..hahahaha...dan...fokus part rakaman..kalau faham, mungkin agak lucu jugak..hehe..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...