Ceritera ku..

Wednesday, May 4, 2011

Mahu beli Laptop ape ekk??...

salam..yeah..
tidak dinafikan la yang sekarang ni musim bakal-bakal budak baru nak masuk U@matriks tengah sibuk nak buat persediaan macam-macam..
dan yang pasti dalam list mereka adalah sebuah
LAPTOP..
ada geng aku yang bertanya kat aku apa yang patut kita tahu mengenai spesifikasi laptop sebelum membelinya..
tipu arr kalau ada yang cakap..
*ek'eleh..buat ape beli benda alah tu,bukan ada pakai pun*..
kalau ada orang cakap macam tuh, memang awal-awal aku cop orang tu
Se'el tak bertempat*ha?*..hehehe....
jadi..
apa yang perlu kita tahu??..
PERINGATAN:
INI HANYA PENDAPAT AKU..KALAU ADA YANG TIDAK BERSETUJU..
ANDA BOLEH BUAT PENILAIAN SENDIRI..NGEH3..
#1: TUJUAN ANDA
apa niat korang nak beli laptop sebenarnya??..untuk buat assignment saja ka?..untuk online saja ka?..untuk main game yang hebat-hebat ka??...haaa...korang mesti tau tu..
Kalau korang bertujuan untuk membuat kerja-kerja dan melayari internet sahaja...korang boleh la beli laptop yang berspesifikasi biasa sahaja.
Kalau korang jenis yang gamer, buat animated, 3D pe sume..korang memerlukan laptop yang berspesifikasi yang lebih power..dan $$$ pun akan power..hehe...
#2: SPESIFIKASI???...MACAM MANA TU??..
ada beberapa spesifikasi yang perlu korang tahu untuk pilih certain laptop..reka bentuk ka??..warna menarik ka??..oh!!no!!no!!no!!..reka bentuk dan warna yang menarik tidak menjamin laptop korang akan tahan 
selama-lamanya..itu hanya tarikan sampingan..hehehe...
2.1: Kad Grafik, RAM, PROCESSOR
kalau korang seorang gamer dan seangkatan dengan nya..lebih elok memilih kad grafik, RAM dan PROCESSOR yang lebih power..
tetapi kalau untuk buat kerja-kerja yang ringan..cukuplah sekadar pakai kad grafik dan processor jenis i2 atau i5..
processor
kad grafik
RAM

#3: COOLER
pastikan tahap cooling laptop korang mencukupi..jangan la pulak biarkan laptop korang hidup berjam-jam,dibiar panas lagi tuh..silap hari bulan meletup baru tau nak menyesal..hehe..jadi, jangan la kedekut nak beli cooler untuk laptop kesayangan korang..hehe..sekarang ni rm5 pun dah ada k..hehe...

#4:SAMPINGAN
tidak ketinggalan, jangan lupa tengok laptop tu ada bluetooth,wireless detector, cd-rom dan sewaktu dengan nya..kira rugi jugak arr kalau tak ada benda-benda nih..kan sekarang zaman IT..macam-macam dapat buat kalau benda-benda nih ada dalam laptop..bukan setakat dapat macam-macam, juga dapat memudahkan kerja korang...hehehe...

#5: BAJET
tidak ketinggalan..bajet korang..kalau korang bajet dalam RM1000-rm2000..jangan la pulak cari yang UP-UP LEVEL punya...lagipun sebagai student, tak ada banyak sangat kerja nak dibuat dalam laptop yang UP-UP LEVEL..cukup lah standard punye..hehe..jangan risau..tak semestinya dalam poket tak ada satu juta, tak bermaksud korang tak akan dapat yang cantik menarik da bomb punye..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...